söndag 30 november 2008

Fotostudion

I dag har jag varit i fotostudion och testat. Det tog ganska långtid innan jag kände att jag fick till belysning och sådant och då tog tiden slut. Typiskt!

Det jag hade tänkt fotografera var bilder som är typiska Facebook bilder.
Vad är en typisk facebook bild?
Svårt att svara på men jag valde att kolla på vilken bild minna vänner har valt att ha.
Några hade valt bilder där de var aktiva med något, en fulsnygg bild (De gör till sig men ser fortfarande bra ut), bilder på annat än sig själv eller ett fixat kort där bara en viss del av personen är med i frågan. Men en sak gemensamt är att bilderna symboliserar vilken trevlig person man är och facebook är väll mest till för att ha kontakten med vänner och inte ett ställa att ragga. Min profil bild på facebook är min systerson som rapar.
Jag hann i alla fall ta några bilder innan tiden gick ut och jag försökte ta bilder där jag är fulsnygg.






tisdag 25 november 2008

Nervös

Faaan vad nervös jag är. På torsdag ska jag på arbetsintervju som bildlärare. Vad ska jag ha på mig. Vilka papper bör jag ha med mig. Helt tomt i huvudet

måndag 24 november 2008

Extrema

Efter handledningen i fredag bestämde jag mig för att koncentrera mig på olika forum som ens ”porträtt” eller bild finns med så som:
Facebook
Pass
Cv
Körkort
Spray dejt

Vilken bild väljer man och varför. Min tanke är att dra de olika till det extrema. Får se om det kan bli något.

fredag 21 november 2008

Identitet

En av mina idéer var att gestalta vem man är utan sitt arbete. Mycket av ens identitet är ens "arbete" men vem är man bakom. Har visligen kommit fram till att det inte blir så intressant. Men här är en test jag gjorde på hur man skulle kunna gestalta.

Handledning



Har just haft handledning och försöker sortera tankarna vilket inte är så lätt. Vi pratade om man ska vrida olika porträtt till det extrema eller om man ska använda sig av andra föremål för att bygga upp ett porträtt. Jag började fundera på om jag skulle bygga upp olika bilder med ord som symboliserade olika extrema karaktärer. Eller om jag ska skriva texter. Började skissa på hur det skulle kunna se ut och ännu en gång så glömmer jag av att använda mig av kameran och börjar teckna.

onsdag 19 november 2008

Ofokuserad

Mår inget vidare och har ingen energi att göra det jag borde. Har fastnat i tecknandet varför är det roligare att teckna än att ta kort? Gillar inte kameran.

måndag 17 november 2008

Idéer

Jag har massa med idéer som jag ska testa och fundera runt den här veckan och förhoppningsfullt så ska jag på måndag nästa vecka ha kommit på vilken inriktning jag ska utveckla. Så här är minna olika idéer som ska bearbetas den här veckan.


1 CV: Allt började ju med att jag skulle behöva en ny bild till mitt CV. Hur ser en bra CV bild ut? Finns det en stereotyp som man gärna vill anställa som lärare och hur ser den ut? Är det skillnad på om man ska bli bild lärare eller svenska lärare. Min tanke är att ta massa bilder på mig själv så kanske ni kan få rösta eller så gör jag en undersökning där rektorer får rösta.

2 Facebook : I dag har de flesta en facebook med sin profilbild vilken bild väljer man att ha och vad symboliserar den.

3 Spåren efter en människa: Säger spåren efter en människa mer än en bild men vilket slags spår skulle man kunna gestalta som en människa lämnar efter sig?

4 För och efterbild:

5 Rum: Funderar på att ta kort på min syster sons rum som är två. De saker som han omger sig av vad säger det om honom eller inte minst min syster och hur påverkar det honom i framtiden. ( Leo perspektiv)

6 Äldreboende: Efter att ha varit på teater som handlade om ett par i 60-65 årsålder där de pratade om hur det skulle bli sen, ifall de skulle behöva flytta till ett hem. Så funderade jag på att göra ett porträtt på ett äldreboende där man gestaltar dilemmat mellan hem och arbetsplats. Ett porträtt behöver ju inte vara på en människa.

7 Arbete: Oftast när man träffar nya människor så frågar de vad man gör eller rättare sagt vad jag utbildar mig till eller jobbar med. Ibland känns det som att vissa identifierar sig med sitt jobb eller att man själv blir identifierad som något på grund av sitt jobb. Vem är man bortom sitt jobb?

8 Vilka olika sidor har jag.

Har säkert massa fler idéer som jag har glömt av för till fället.

söndag 16 november 2008

Ge dig!

Nu får jag ge mig med alterego djuren. Vad säger egentligen det om en person förutom vilket djur de liknar eller påminner om och det är ju inte så jävla intressant. Kul så länge det vara.

Repris

Oj!!
Nu börjar allt påminna om ett annat arbete. Våren 2007 gjorde jag en gestaltning om farmor och farfar som också var ett slags porträtt. Då gestaltade jag farmor, farfar och deras första års brevväxling.


Familjen

När jag väl hade börjat funderat på vilket alterego djur jag och Daniel hade så fortsatte tankarna att spinna vidare till resten av familjen.

torsdag 13 november 2008

Jag bor med en tvättbjörn


Daniel undrade vad han var för alterego. Svårt alla människor har inte en självklar alterego men tillslut kom jag framtill att han är en tvättbjörn med still.

EGO

Jag testar min kamera har haft den i ett år men har bara använt funktionen blixt på och blixt av.
Färgaccent
Porträtt
Tulpan (närbild)
Mörk hudton
Ljusare hudton
Svart vit
Sepia
Neutral
Manuel kraftig

Bildanalys

För att förstå bra fotografier så tänkte jag analysera några porträtt. Jag bestämde mig för att gå efter en analys metod som GertZ Nordström nämner om i bocken Medier Semiotik Estitik.


Jag valde att analysera en bild på Marley Monroe av Richard Avedon.

Detonation = vad man ser bokstavligen

En bild på en vit kvinna från midjan upp.
Gråbakgrund
Hon har på sig en svart glittrigt halterneck Linne eller klänning med djup urringning.
Blont axellångt lockigt hår.m.m

Konnotation =Kulturellt association (saker jag inte ser men tolkar in) Inte minna privata tankar utan sådant som flera kan tolka.

Kvinnan ser uppgiven lite tom.
Hon ser bra ut, nätt men kurvig.
Ganska omodärn
Svårt att tolka en bild på en kvinna som är så känd. Man vet så mycket om henne. Det som gör den här bilden intressant är just att man vet mycket om henne till exempel att hon var en sex symbol som utåt så glad ut men var deprimerad och tog sitt liv. Men om jag inte hade vetat allt detta hade bilden då varit så intressant. Säger porträtt så mycket om en människa förutom hur hon ser ut eller vilket humör hon var på vid tillfället.

Ide-association = mina privata tankar som andra inte automatiskt kan tolka.

Hon ser inte ut att vilja var där och vill nog gå hem och krypa ner i sängen.

Didaktik

Hur ska jag få in didaktik?

1. Valt att använda mig av en vanlig digitalkamera (material som finns i skolan)

2. Grundskolan äldreåldrar

3. Strävans mål i bild:
– utvecklar sitt kunnande för att främja lust och vilja att på ett personligt sätt framställa bilder med hjälp av hantverksbaserade metoder och tekniker samt metoder inom dator- och videoteknik,
– utvecklar förmågan att analysera och samtala om bilder och förståelse av att bilden bär betydelser, skapar mening och har ett innehåll utöver det föreställande,
– blir medveten om bilden som språk och dess roll och användning i skilda sammanhang och kulturer samt utvecklar förmåga att kommunicera med hjälp av egna och andras bilder,

4. Bilder fascinerar, berör, informerar och påverkar människor, medvetet eller omedvetet. Bildspråkets olika funktioner och sammanhang speglar också människors villkor och relationer, motiv och ambitioner.

Mitt alterego djur


Många människor liknar eller påminner om olika djur. Det djuret som jag har hört att jag liknar är en kanin. Så här är jag och mitt alterego i London.



Porträtt på Wikipedia

Porträtt (franska portrait, latin protrahere "dra fram") eller konterfej (franska contrefait "eftergjort", "avbildat"), avbildning av en bestämd människa genom att återge dennas individuella drag.

I princip behöver bara en viss likhet kunna kännas igen, och den behöver inte stämma överens med den avbildades yttre utseende. Vid det överindividuella porträttet kännetecknas personen genom angivande av namn, ämbetstecken, attribut, symboler eller familjevapen.
Porträttets huvudsakliga funktion är att representera den icke närvarande, att erinra om denne och att ära denne. Därför intar denna genre den viktigaste rollen i bildkonsten näst efter det religiösa måleriet. Alltefter hur många personer som avbildas, talar man om enkelporträtt, dubbelporträtt och grupporträtt.

onsdag 12 november 2008

Inspiration


Om man ska arbeta med portträtt så bör man väll ha med Richard Avedon

Cindy Sherman
Lena Cronqvist kul att använda sig av kända tavlors Bildkomposition

Bilder av: Fredrik Ödeman
Helt fantastiska bilder. Fågelmänniskorna jag lovar att jag såg dem på stan i går. De har så mycket karaktär. Vissa människor man träffar påminner väldigt mycket om olika djur. Varje gång man ser personen så ser man också djuret som personen påminner om.

Hendrik Zeitler

Digital Kamera

Har bestämt mig för att använda kameran som ett medel.

Varför?

Det finns oftast på skolan eller eleverna kan ha tillgång till det hemifrån?

Handlar inte om vem som har bäst motorik.

Handlar kanske mer om fantasi, våga pröva och en bilds uppbyggnad.

Plus men inte minst ett medel som jag inte riktigt hanterar.

Uppenbarelsen

Nu ska jag inte vara en gnällspik, är en ganska positiv människa även om Daniel funderar på att lägga in mig på psyket.

Men över ett glas vin och trevligt sällskap så har jag kommit på det.

Porträtt

Ja porträtt var ordet.
Vilket roligt och spännande ord:

Vad är ett porträtt?

Måste det vara på människor?

Oj så mitt huvud spinner i väg nästan lite svårt att hinna samla tankarna innan de galopperar iväg till nästa destination. I den här farten så är jag nog klar om en vecka.

Massa böcker

Nu har jag tröttnat på den iden också.
Lånat massa böcker en hel kasse full som jag botaniserade mig i men det enda jag gjorde var att hitta varför bild är bra. Det fanns massor men det är väl ingen uppsats.
Vill inte!!!!!!

söndag 9 november 2008

Min nya ej utarbetade ide

Varför bild och form i skolan?

Min upplevelse är att bild och form har låg status i jämförelse med andra ämnen i skolan och att uppfattningen om bilden är att det är ett trevligt avbryt från skolan. ( nu hård drar jag)

Varför finns bild och form som ett ämne i skolan?
Lite historik

Vad inbegriper bild och form?

Vilka pedagogiska teorier finns det som styrker eller talar emot bild och form?

Museipedagogik var ordet

Mina första tankar var att skriva om vilka vetenskapliga teorier inom pedagogiken man kan bygga museets pedagogiska arbete på. Men när jag frågade runt så visa det sig att det precis har skrivits en sådan rapport som skulle vara applicerbar på alla museum i min mening. Vilket gör att den iden känns ganska O-relevant att skriva om.

Efter att ha försökt lokalisera mig i ämnet för att finna en annan utformning eller frågeställning att skriva om, har jag fastnat.

När jag menar fastna så menar jag orörlig. Mina tankar gick varken framåt eller bakåt.
Efter antal spillda tårar och ett fåtal kala fläckar på huvudet har jag bestämt mig för att börja om.

I det här läget är det surt att skriva själv.